Одржана конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији, 25.8.2020.


У Републици Српској је у посљедња 24 часа вирус корона утврђен код 59 узорака од тестираних 445, а умрло је по једно лице из Угљевика, Шипова, Лакташа, Бијељине и Рогатице, речено је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство Републике Српске. Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је настављена неповољна епидемиолошка ситуација и још једном апеловао да грађани поштују прописане мјере.Министарству просвјете и културе Републике Српске доставићемо ове седмице материјал који ће бити прослијеђен свим школама како би се знало које мјере морају бити поштоване, рекао је Зељковић.
Зељковић је истакао да ће бити одржани састанци са кризним штабовима локалних заједница поводом почетка школске године о предузимању потребних мјера.

Првих 15 до 20 дана почетка нове школске године имаћемо велики притисак кад је ријеч о надзору над епидемиолошком ситуацијом, праћењу евентуалне појаве вируса међу дјецом, али и поштовању мјера, нагласио је Зељковић. Он је додао да ће Републичка управа за инспекцијске послове, комунална полиција, али и инспекцијски органи на локалном нивоу, контролисати спровођење мјера у основним и средњим школама, али и угоститељским објектима у близину школа.

Зељковић је рекао да нема потребе за тестирањем наставног особља прије почетка школске године, као што је био случај са особљем предшколских установа, јер ће просвјетни радници држањем физичке дистанце и ношењем маски смањити могућност ширења инфекције на минимум.
 

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да је највише заражених у Зворнику 12 и Бијељини седам, затим Котору Варошу шест, Лакташима пет, те у Братунцу и Мркоњић Граду по четири лица. Од почетка епидемије у Српској је тестирано 61.845 особа или око пет одсто укупне популације, а инфекција је потврђена код њих 6.945, док је укупно преминуло 237 лица.

Тренутно је хоспитализовано укупно 250 особа, од чега у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ 60, а у општим болницама 190. На распираторима у УКЦ-у је 14 особа, а у општим болницама њих три", рекла је Девићева. Према њеним ријечима, тренутна ситуација не улијева сигурност у контексту надолазећег почетка нове школске године, те да је једини начин како се изборити са таквим стањем адекватна примјена заштитних мјера.
Број отварања: 1561
Датум објаве: 25.08.2020.