Одржана конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији, 21.8.2020.


У Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражено је 139 лица од тестирана 554 узорка, а умрло је њих троје у Бањалуци, Бијељини и Мркоњић Граду, речено је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство Српске. Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да епидемиолошка ситуација није повољна и да су приватне забаве и даље највећи проблем.
Настављена је неповољна епидемиолошка ситуација, а сви апели које упућујемо за поштовање мјера за појединце, нажалост, не важе, навео је Зељковић и додао да ће Институт обавијестити локалне заједнице које мјере могу примијенити, односно пооштрити у случају погоршања епидемиолошке ситуације.

Локални штабови за кризне ситуације морају бити свјесни одговорности за погоршање епидемиолошке ситуације у својим локалним заједницама. Сви команданти кризних штабова добиће јасне инструкције и обавезу да извјештавају Институт о томе шта су узроци пораста броја позитивних, које су мјере предузели и који су резултати тих мјера, нагласио је Зељковић. Према његовим ријечима, обиљежавање одређених датума, празника, крштења, рођендана и других доводе до тога да у периоду до 14 дана од тих догађаја нагло расте број позитивних лица.

Зељковић је поновио да је највећа одговорност на појединцу, посебно сада када ће огроман број дјеце сјести у школске клупе. Погоршање епидемиолошке ситуације у појединим срединама може водити ка затварању школа или ограничавању рада школа. То никоме није циљ, те апелујемо на све грађане да буду свјесни своје одговорности и да се придржавају мјера, поручио је Зељковић.

Он је додао да се у Републици Српској тестирање обавља по дефиницији случаја, односно тестирају се грађани који имају симптоме, чиме се циљано иде на то да се открије што већи број лица позитивних на вирус корона.

Зељковић је напоменуо да Институт тренутно располаже са више од 10.000 тестова, а да се у наредне двије седмице очекује испорука 20.000 тестова чија је набавка обављена посредством УНДП-а, као и одређене донације Свјетске здравствене организације и додао да је Институт до сада урадио и више од 4.000 комерцијалних тестова.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је највише заражених у Бањалуци, 23 лица, а затим у Градишци њих 14. Позитивно је и девет нових случајева у Приједору, осам у Лакташима, по седам у Мркоњић Граду, Рогатици, Требињу и Бијељини, те по шест у Зворнику, Српцу и Челинцу.

Кад је ријеч о укупном броју обољелих, највише њих је у доби од 30 до 64 године и то 4.771, а најмање дјеце до четири године. Од почетка епидемије тестирано је 61.887 особа, а вирус корона је потврђен код 6.648 особа, од којих је око 60 одсто опорављено. Укупно је преминуло 227 лица, навела је Девићева. Она је додала да је тренутно хоспитализовано 255 обољелих, а 20 их је прикључено на респираторе. Девићева је навела да све земље у окружењу биљеже неповољну епидемиолошку ситуацију, те да сви проналазе начине како да се најбоље боре против тога. 
Број отварања: 4231
Датум објаве: 21.08.2020.