Одржана конференција за новинаре, 14.8.2020.


У Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражено је 107 лица од 527 тестираних узорака, док је троје преминуло, изјавио је данас директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић. Преминуо је мушкарац из Бањалуке стар 75 година, мушкарац из Добоја који је имао 55 година и жена од 76 година из Козарске Дубице. Највише заражених је из Бањалуке - 19, затим из Мркоњић Града девет, Бијељине и Гацка по осам, Градишке шест, Добоја, Кнежева и Прњавора по пет, док остале општине имају мањи број заражених, рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци.Он је навео да је и даље присутно погоршање епидемиолошке ситуације и апеловао на грађане да се придржавају прописаних мјера. Зељковић је рекао да је до сада потврђено 5.974 случајева заразе, опорављено је 3.548 лица или око 60 одсто, док је 2.215 активних случајева.

Сходно епидемиолошкој ситуацији, очекујемо и даље повећан број позитивних случајева. Оно што је добро јесте да је данас нешто боља слика кад су у питању хоспитализовани са средње тешком и тешком клиничком сликом, навео је Зељковић, додајући да је у Универзитетском клиничком центру на респираторима 13 особа.

Он је упозорио да број преминулих и даље говори о томе колико је вирус корона опасан, без обзира на старосну доб заражених.

Зељковић је навео да ће Институт до краја дана или током викенда прецизирати како треба поштовати мјере на базенима и другим јавним купалиштима, колика треба да буде физичка дистанце и колики је дозвољени број особа, јер су управо купалишта препозната као један од проблема у овој ситуацији.

Он је указао да су највећи ризик за оболијевање од вируса корона приватна окупљања, попут рођендана, крштења, вјенчања и сахране, која су довела до повећања броја позитивних лица.

Зељковић је навео да је тренутно повећан притисак на комерцијално тестирање, те је апеловао на грађане да имају разумијевање да Институт мора чувати капацитете за тестирање особа чија епидемиолошка и клиничка слика то захтијева.

Говорећи о почетку нове школске године, Зељковић је напоменуо да су смјернице достављене Министарству здравља и социјалне заштите, да очекује ђаке у школским клупама и да ће ситуација бити праћена из дана у дан.

Што се тиче препорука, оне прате све мјере које смо ми до сада имали. Препоруке се односе на праћење почетка школске године, евентуалне појаве позитивних случајева, њиховог праћења и слично, рекао је Зељковић.
Број отварања: 3570
Датум објаве: 14.08.2020.