Одржана конференција за новинаре, 12.8.2020.


У Републици Српској је у посљедња 24 часа утврђено да су 94 лица позитивна на вирус корона од 525 тестираних, а пријављена су и два смртна случаја, рекао је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.  Зељковић је навео да су преминули мушкарац средње и жена старије животне доби из Бањалуке, односно са Пала. Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је највећи број новозаражених из Бањалуке - 21, из Добоја осам, Мркоњић Града седам, Пала пет, Дервенте, Шамца и Фоче по четири, док су остале локалне заједнице са мањим бројем обољелих.Зељковић је навео да се тренутно у болницама у Српској налази 269 обољелих од вируса корона, од којих 73 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, а 196 у осталим болницама. Он истакао да је 16 особа на респираторима. Зељковић је навео да ову подаци говоре да је погоршана епидемилошка ситуација у Републици Српској, јер је видљив тренд раста броја позитивних на вирус корона, али да је охрабрујуће то што нема експонеционалног раста у односу на претходне седмице. Нажалост, све већи број млађих лица бива заражен вирусом корона и они почињу да показују средње тешку и тешку клиничку слику, рекао је Зељковић. Он каже да је у Републици Српској опорављено 3.350 лица или око 58 одсто од укупног броја заражених, док тренутно има 2.232 активна случаја.
Зељковић је најавио да ће ове седмице бити дефинисани сви параметри за почетак школске године, додао да постоји више опција те да ће Институт ове седмице да изврши анализу цјелокупне епидемиолошке ситуације у складу са препорученим мјерама. Рекао је да је данас планиран састанак са представницима Министарства просвјете и културе Српске ради дефинисања мјера, односно препорука за почетак нове школске године.

Он је поздравио закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о финансирању трошкова комерцијалних тестова на вирус корона за брачне и супружнике у ванбрачним заједницама, држављане Републике Српске, који одлазе у иностранство ради лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње. Зељковић је навео да ће Институт за јавно здравство дефинисати на који начин ће бити вршено тестирање у смислу тога која ће документација бити неопходна као сврха доказивања тестирања.
Број отварања: 4515
Датум објаве: 12.08.2020.