Одржана конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији, 7.8.2020.


У Републици Српској у посљедња 24 часа на вирус корона позитивно је 84 лица од тестираних 292, а умрло је четворо лица, изјавила је на данашњој конференцији за новинаре др Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здаравство Републике Српске. Кад је ријеч о посљедња 24 часа морамо да нагласимо да међу преминулим имамо особу која је рођена 1985. године и није имала хроничних обољења.
Она је навела да је међу новозараженим највише њих на Палама 16, Бањалуци 15, Бијељини осам, Требињу девет, Рибнику шест, Козарској Дубици четири, Братунцу, Градишци, Приједору и Сокоцу по три, Љубињу и Сребреници по два, док неколико општина има по један нови случај.Аћимовићева каже да је у Српској хоспитализовано 257 пацијената, од којих у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци 69, а у осталим болницама у Српској њих 188.

Она је додала да је вирус до сада потврђен код 5.429 лица, од којих се 55,4 одсто опоравило, док је 2.420 активних случајева. Од укупног броја активних случајева, десет одсто је хоспитализовано, од којих је 17 лица на респиратору и у критичном је стању. Дешава се управо оно што упозоравамо, а то је да имамо већи број хоспитализованих и оних који су у критичном стању, те више преминулих, напоменула је Аћимовићева. Аћимовићева је апеловала да се поштују све мјере здравствених институција с циљем превенције ширења вируса. Она је додала да је тренутно огромни проблем то што позитивна лица не пријављују контакте и на тај начин угрожавају већи број људи.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић упозорио је становништво да је вирус опасан и за младе, те да се треба придржавати мјера, а посебно носити заштитну маску.
Ношење маске је сигурно лакше него да нечији живот буде угрожен. Апелујемо да се подигне свијест о придржавању мјера јер је огроман притисак на здравствени систем који мора да збрине све којима је потребна заштита, рекао је Зељковић и додао ће борба са вирусом и даље трајати, те да тога сви треба да буду свјесни. Он је додао да Институт ради на мјерама и препорукама и када је ријеч о почетку нове школске године. Придржавање мјера је најбоље оружје у борби против вируса, рекао је Зељковић и захвалио
свима онима који се придржавају мјера Института, првенствено особама старијим од 65 година, који је све мање међу новообољелим. Млађе особе које имају највише социјалних контаката имају највећи повећање позитивности. Свјесни смо да живот мора да се настави, али морамо да се навикнемо  и на нову нормалност, рекао је Зељковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је тренутна епидемиолошка ситуација неповољна и да забрињава, с обзиром на број пацијената који завршавају на болничком лијечењу. Шеранић је нагласио да Српска има довољан број тестова на вирус корона, те да се очекује испорука 20.000 тестова, које се набављају у сарадњи са УНДП-ом.
Он је навео да је ношење заштитне маске важно јер она штити људе од свих акутних респираторних инфекција. Она је најједноставнија мјера превенције. Ако се сада научимо да носимо маске, биће нам свима лакше у наредном периоду, рекао је Шеранић. Шеранић је истакао да је у посљедњих 14 дана број хоспитализованих од 250 до 280, што је био максимум у једном дану, те да је изазов организоавти редовну здравствену заштиту када се капацитети болница морају преусмјерити у збрињавање заражених вирусом корона. Шеранић је навео да се надлежне институције припремају за сезону од октобра, те да је дефинисан шестомјесечни обим личне заштитне опреме и тестова. Тај закључај ћемо доставити Републичком штабу за ванредне ситуације како би се на вријеме овластила надлежна институција која ће провести процедуре набавке тих тестова и опреме, нагласио је Шеранић.
Број отварања: 701
Датум објаве: 07.08.2020.