ЗИКА - информација за становништво


Шта је вирус Зика?

Инфекција вирусом Зика настаје угризом зараженог комарца едес (Aedes), узрокујући благи пораст температуре, осип, коњуктивитис и бол у мишићима. Вирус Зика се не преноси ваздухом (кашљање, кихање и сл.) или уобичајеним контактима (руковање, загрљај, пољубац, заједничким предметима и сл.). Овај вирус је први пут забиљежен 1947. године у шуми Зика у Уганди. Од тада, вирус се углавном задржао претежно у Африци, са мањим и спорадничним појавама у Азији. У мају 2015. године, здравствене институције у Бразилу потврдиле су појаву Зике на сјевероистоку земље. Од октобра 2015.године и друге државе са подручја Јужне и Сјеверне Америке пријавиле су присуство овог вируса. Према подацима Европског центра за спречавање и сузбијање болести, Зика вирус је забиљежен у великом броју земаља и подручја (Бразил, Колумбија, Венецуела, Ел Салвадор, Суринам, Француска Гвајана, Хондурас, Мартиник, Мексико, Панама, Парагвај, Барбадос, Боливија, Еквадор, Гвадалупе, Сент Мартин, Гвајана, Гватемала, Никарагва, Костарика, Доминиканска Република, Хаити, Порторико, Кејп Верде, Дјевичански отоци Сједињених Америчких Држава, Куракао, Фиџи, Малдиви, Самоа, Соломонски отоци, Тонга, Нова Каледонија, Тајланд). У Европи је досад регистровано неколико увезених случајева Зика вирусне инфекције код особа које су претходно боравиле у државама захваћеним епидемијом.


Који су симптоми ове инфекције?

Најчешћи симптоми вируса Зика су повишена температура, осип, праћени коњуктивитисом, болом у мишићима и зглобовима, те општом слабошћу која се јавља 2-7 дана након угриза зараженог комарца. Једна од четири заражене особе развија симптоме болести. Болест је обично блага и траје од 2-7 дана. Симптоми су слични онима код денге или чикунгуње, који се преносе истом врстом комарца. Неуролошке и аутоимуне компликације су ријетке, али су исте идентификоване у епидемијама овог вируса на Полинезији, а у посљедње вријеме и у Бразилу.

Може ли се пренијети путем крви или сексуалним контактом?

У принципу, вирусу Зика је потребан вектор (средство преношења) да би се људи заразили. Тај преносилац је углавном комарац. Међутим, вирус је изолован и у сперми, па је могућ пренос при сексуалном контакту. Вирус Зика се може пренијети и путем крви, али је и ово риједак механизам преноса ове болести. С тим у вези, потребно је пратити процедуре и препоруке за сигурну трансфузију (здрави волонтерски донори).

Могу ли труднице пренијети вирус Зика на плод током трудноће или порођаја?

Тренутно нема довољно информација о преношењу овог вируса са мајке на дијете током трудноће и порођаја. Пренатални пренос је пријављен код других вируса као што су денга и чикунгуња, а које такође преносе комарци. Тренутно се врше истраживања о могућем преносу овог вируса са мајке на дијете и које посљедице вирус може да има на плод. Труднице уопштено, а посебно оне које развију симптоме инфекције овим вирусом, треба да буду под пажљивим надзором надлежног доктора.

Да ли постоји третман за инфекцију насталу вирусом Зика?

Лијечење овог вируса је симптоматско што значи ублажавање бола, температуре и осталих симптома. Препоручује се конзумирање довољне количине течности, одмор, и праћење појаве повишене температуре како би се спријечила дехидрација. Не постоји вакцина или неки посебан лијек против овог вируса.

Које су ризичне групе и подручја за појаву инфекције овим вирусом?

Сваки појединац који није био претходно изложен вирусу и који живи у подручју у којем су наведени комарци присутни, може да се зарази овим вирусом. С обзиром на то да се  комарац едес налази широм наведеног панамеричког региона Свјетске здравствене организације (осим у континенталном дијелу Чилеа и Канади), врло је вјероватно да ће доћи до епидемије и у државама у којима није било пријављених случајева.

Како се вирус Зика дијагностикује?

Код већине људи дијагноза се заснива на клиничким симптомима и епидемиолошким околностима (податак о доласку из земље у којој је присутна појава ове болести). Вирусолошки тестови крви могу бити од помоћи приликом дијагнозе овог вируса. Поједини тестови  (PCR) јако су корисни у првих 3-5 дана након појаве симптома, док су други (серолошки тестови) корисни код откривања присутности антитијела, али су корисни тек након пет дана.

Која је разлика између Зике, денге и чукингуње?

Све болести имају сличне симптоме, али одређени симптоми указују на то да се ради о једној или другој болести.

Код денге долази углавном до повишене температуре и снажнијих болова у мишићима. Потребно је обратити пажњу на знакове попут појаве крварења.

Код чикунгуње долази до повишене тјелесне температуре, интензивнијег бола у зглобовима, односно шакама, стопалима, кољенима и леђима. Особа се тешко може усправити од болова и укочености.

Вирус Зика нема јасне карактеристичне симптоме, али пацијенти углавном имају осип по кожи, а често и коњуктивитис.

Да ли постоји веза измеђи Гијен-Бареовог синдрома и вируса Зика?

Пораст учесталости Гијен-Бареовог синдрома (ГБС) примијећен је у областима гдје је потврђена епидемија вируса Зика. Међутим, није утврђена директна веза између Зике и ГБС-а. Претходна инфекција денгом или генетски фактори могу да допринесу порасту случајева ГБС-а. Тренутно се спроводи неколико истраживања како би се утврдила веза између Зике и ГБС-а.

Да ли се препоручије одлазак у државе у којима је присутан вирус Зика?

На основу доступних доказа, не препоручују се никаква ограничења у путовању везаних за Зика вирусну инфекцију. Веома је мали број земаља са спорадичном Зика инфекцијом код путника који су дошли из земаља са циркулацијом овог вируса и они не представљају извор даљег преноса вируса у земљи повратка. Важно је правовремено информисати путнике који планирају одлазак у ризична подручја, нарочито ако се ради о трудницама и особама с поремећајем имунолошког система или другим тежим хроничним болестима ради примјене мјера превенције и заштите.

Трудницама и женама које планирају трудноћу препоручује се одгађање путовања, а ако то није могуће, важно је да сво вријеме строго спроводе мјере личне заштите од убода комараца.

Такође, сваки путник који у три седмице по повратку из наведених ризичних мјеста развије описане симптоме, обавезно треба да се јави љекару и нагласи гдје је путовао.

Које мјере је потребно предузети да би се спријечила инфекција вирусом Зика?

Превенција подразумијева смањење броја комараца и избјегавање угриза, који се углавном дешавају током дана. Елиминисањем и контролом мјеста гдје се налазе комарци Aedes aegypti, смањују се шансе за пренос Зике, денге или чикунгуње. За елиминацију и контролу комараца, препоручује се сљедеће:

  • не остављајте стајаћу воду на отвореним мјестима (посуде за цвијеће, флаше и посуде  у којима стоји вода) како не би дошло до размножавања комараца на тим мјестима,
  • покријте резервоаре за воду тако да комарци не могу да уђу,
  • избјегавајте гомилање смећа, тј. одлажите смеће у пластичне вреће и држите га у затвореним контејнерима,
  • одблокирајте одводе који могу да акумулирају стајаћу воду,
  • користите мреже на прозорима и вратима како би се смањио контакт између људи и комараца.

За особе које живе и областима гдје је присутан вирус као и за путнике, а нарочито за труднице, препоручују се сљедеће активности како би се избјегао угриз комараца:

  • покријте изложене дијелове тијела дугим рукавима, хлачама и шеширима,
  • користите средства за заштиту од комарца које вам препоруче здравствене установе (нанесите их у складу са назначеним упутством),
  • спавајте испод мрежа за заштиту од комараца.
  • добровољним даваоцима ћелија и ткива (крви, крвних деривата) из предострожности се препоручује да сачекају 28 дана са донацијом, а донорима сперме се препоручује да сачекају са истим и до 6 мјесеци по повратку из ризичног подручја.

Репеленти који се примјењују у ову сврху, обавезно морају садржавати DEET (N,N-diethyl-m-toluamide), а који се користи преко 40 година широм свијета. Овај репелент је сигуран за употребу код трудница и дојиља уз праћење препорука за његову примјену онако како је наведено на упутству произвођача.

Производи са концентрацијом око 10% су ефикасни у трајању од отприлике два сата. Како се концентрација DEET-a у неком производу повећава, самим тим и заштита је дужа. На примјер, концентрација DEET-a од око 24% је показала је период заштите од угриза комараца у трајању од пет сати. Важно је знати да наношење веће количине производа са вишом концентрацијом овог састојка, нећете повећати степен заштите од угриза комарца, него само продужити вријеме његовог дјеловања.

Репеленти за који садрже и до 30% DEET-a су сигурни за употребу и код дјеце старије од 3 мјесеца, свакако узимајући у обзир количину времена које ће дијете провести на отвореном, изложеност комарцима и стварни ризик од преноса болести путем комараца.

Који је ризик везан за Олимпијске и Параолимпијске игре у Бразилу 2016?

У Рију ће бити одржане Олимпијске и Параолимпијские игре од 5. до 21. августа односно од 7. до 18. септембра 2016. године. У том географском подручју је тада период зиме, када преовладава свјежије и сувље вријеме, које смањује популацију комараца, па је за туристе ризик инфекције значајно нижи. Надлежне службе у Бразилу планирају спровођење мјера за сузбијање комараца које ће додатно смањити ризик од заразе.

Каква је епидемиолошка ситуација у Републици Српској?

У Републици Српској до сада нису регистровани случајеви обољелих од болести узроковане Зика вирусом.

Служба за епидемиологију Института за јавно здравство РС пажљиво прати развој ситуације користећи податке Свјетске здравствене организације (СЗО) и Европског центра за спречавање и контролу болести, као и других релевантних институција. На основу доступних информација ризик уноса и ширења вирусне инфекције Зика како у Европу, па тако и код нас, током зимског периода је врло низак. Планиране су активности редовне и ванредне дезинсекције.

Припремила: д Нина Родић Вукмир, спец. епидемиолог
Број отварања: 6168
Датум објаве: 08.03.2016.