Препоруке путницима који путују у подручја погођена ЗИКА вирусом


Зика вирус је вирус из рода флавивируса који изазива Зика болест која је преноси убодом зараженог комарца из рода едес, а овај комарац преноси и болести као што су денга, чикунгуња и жута грозница.

Након убода зараженог комарца, временски период за појаву симптома се креће од 3 до 12 дана, а већина инфекција (око 80%) остаје асимптоматска што значи да особе не развију никакве симптоме. 


Болест карактерише углавном блага клиничка слика у трајању четири до седам дана без тешких компликација са ријетким случајевима гдје је била неопходна болничко лијечење. Главни симптоми су појава осипа по кожи, грозница, бол у зглобовима, црвенило очију (коњуктивитис), бол у мишићима и главобоља. Осип често почиње на лицу и потом шири по цијелом тијелу. 

Болест је регистрована у подручјима тропске Африке, у неким областима у југоисточној Азији и нека острва у пацифичком региону. У 2014. и 2015. години болест је регистрована у Полинезији и Јужној Америци. У Европи је до сада забиљежено неколико увезених случајева вирусне болести Зика код особа које су претходно боравиле у захваћеним државама. Теоретски, могућност даљег ширења инфекције од оваквих увезених случајева унутар Европе постоји, с обзиром да је тиграсти комарац, који такође преноси вирус Зика, данас удомаћен у многим дијеловима Европе (првенствено у подручју Медитерана).

Тренутно не постоји непобитан доказ о вези између повећаног броја случајева микроцефалије код новорођенчади и инфекције њихових мајки вирусом Зика. Међутим, жене које су трудне или које планирају трудноћу, а живе на угроженим подручјима, треба да предузму посебне мјере предострожности како би се заштитиле од убода комараца, те се могу посавјетовати са својим доктором медицине, уколико путују у подручја са постојећом трансмисијом вируса Зика.

Путници требају бити информисани о Зика вирусној инфекцији али и о другим болестима које преносе комарци и посавјетовати се са надлежним здравственим установама када су у питању препоруке за превенцију болести код путника у међународном саобраћају.

На основу доступних доказа, не препоручују се никаква ограничења у путовању везаних за Зика вирусну инфекцију. Веома је мали број земаља са спорадичном Зика инфекцијом код путника који долазе из земаља са циркулацијом овог вируса и они не представљају извор даљег преноса вируса у земљи повратка. Важно је правовремено информисати путнике који планирају одлазак у ризична подручја, нарочито ако се ради о трудницама и особама с поремећајем имунолошког система или другим тежим хроничним болестима ради примјене мјера превенције и заштите.

Такође, сваки путник који у три седмице по повратку из наведених ризичних мјеста развије описане симптоме, обавезно треба да се јави љекару и нагласи гдје је путовао.


Мјере које се савјетују путницима у погођена подручја

Превенција се заснива на заштити од убода комарца. Комарци из рода едес су активни и током дана када и најчешће убадају особе како у затвореним, тако и на отвореним просторима. Стога мјере личне заштите треба примјењивати током цијелог дана, а нарочито током сати највише активности комараца (средином јутра, касно поподне).

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Зика, препоручује се примјена мјера личне заштите од убода комараца, и то:

  • Употреба репелената на откривеним дијеловима тијела приликом боравка на отвореном. Међутим, кориштење репелената мора бити у складу са упутствима наведеним на производу.
  • Ношење одјеће која покрива ноге и руке. Препоручљиво је да одјећа буде комотна, јер комарци могу да убоду кроз припијену одећу.
  • Избјегавање боравка на отвореном у вријеме периода најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору.
  • Употреба заштитне мреже против комараца на прозорима и око кревета.
  • Избјегавање подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.
  • Путници који путују у захваћена подручја, а посебно дјеца, труднице и особе са поремећајима имуног система или особе са тешким хроничним болестима, треба да консултују свог лјекара или да траже савјет од надлежних служби ради примјене мјера превенције
  • Поменуте мјере превенције треба да примјењују и пацијенти који су обољели од Зика инфекције у циљу спречавања преношења узрочника болести на не-инфициране комараце из своје околине.

Репеленти који се примјењују у ову сврху обавезно морају садржавати DEET (N,N-diethyl-m-toluamide), а који се користи преко 40 година широм свијета. Овај репелент је сигуран за употребу код трудница и дојиља уз праћење препорука за његову примјену онако како је наведено на упутству произвођача.

Производи са концентрацијом око 10% су ефикасни у трајању од отприлике два сата. Како се концентрација DEET-a у неком производу повећава, самим тим и заштита је дужа. На примјер, концентрација DEET-a од око 24% је показала је период заштите од угриза комараца у трајању од пет сати. Важно је знати да наношење веће количине производа са вишом концентрацијом овог састојка, нећете повећати степен заштите од угриза комарца, него само продужити вријеме његовог дјеловања.

Репеленти за који садрже и до 30% DEET-a су сигурни за употребу и код дјеце старије од 3 мјесеца, узимајући у обзир количину времена које ће дијете провести на отвореном, изложеност комарцима и стварном ризику од преноса болести путем комараца.

Припремила: др Нина Родић Вукмир, спец. епидемиолог
Број отварања: 3452
Датум објаве: 08.03.2016.