О тренутној епидемиолошкој ситуацији на конференцији за новинаре, 17.7.2020.


Здравствени систем у Републици Српској под огромним је притиском због повећаног броја позитивних лица, јер се повећава и број особа на болничком лијечењу. У складу с тим повећава се и број лица који су под здравственим надзором у кућној изолацији, изјавио је на данашњој конференцији в.д. директора Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић. Истакао је да се наставља лоша епидемиолошка ситуација, те да је акценат Института на поштовању препоручених заштитних мјера.


Зељковић је нагласио да се посебно апелује на позитивна лица која су у кућној изолацији и лица која су под здравственим надзором, да стриктно поштују препоруке Института, да прате своје здарвствено стање и извјешатавају надлежне љекаре како би се могло адекватно реаговати у случају погоршања здравственог стања. Он је додао да су тренутне препоруке Института на снази до 20. јула, те да ће до тада припремити одређене препоруке које ће упутити Републичком штабу за ванредне ситуације, а које се односе на могућност увођења обавезног ношења маски на отвореном.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна, те да је највише активних случајева у Бањалуци, Бијељини и Зворнику. Онa је додала да је у посљедња 24 часа највише заражених у Бањалуци 14, у Бијељини 11, на Палама и Требињу по осам, Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву по седам, те по четири у Вишеграду и Сокоцу.

Вршилац дужности републичког здравственог инспектора Милица Матијевић најавила је да ће инспекције у наредном периоду појачати контроле због погоршане епидемиолошке ситуације. Према њеним ријечима, у претходном периоду су у пуном капацитету били ангажовани како републички инспектори, тако и инспектори у локалним заједницама. Протекла два викенда урађено је више од 1.000 контрола привредних субјеката, од којих је 46 било неуредних, те смо изрекли казне од 52.000 КМ. Казне су изречене зато што нису досљедно поштоване превентивне мјере, одржавање физичке дистанце, број лица у затвореном простору и коришћење личне заштитне опреме, напоменула је Матијевићева. Она је додала да ће током викенда бити појачане контроле у угоститељским објектима, посебно у послијеподневним часовима.

Сви учесници конференције су позвали грађане да поштују прописане мјере.

 

 
Број отварања: 1668
Датум објаве: 17.07.2020.