Одржана конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, 10.7.2020.


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је протеклих дана погоршана епидемиолошка ситуација у цијелој Републици Српској, односно да одређен број општина из различитих разлога има повећан број позитивних лица. Он је најавио да ће представници Института данас разговарати и са командантима штабова локалних заједница у којим је у посљедње вријеме забиљежен повећан број новозаражених.У складу са ситуацијом у свакој од њих направићемо план да ли да користе досадашње препоруке, појачавајући их ули уводећи нове, рекао је Зељковић. Према његовим ријечима, те локалне заједнице су Требиње, Љубиње, Невесиње, Билећа, затим Рогатица, Бијељина, Зворник, као и Бањалука, Приједор и Козарска Дубица. Он је нагласио да највећу опасност представља окупљање већег броја грађана, било организовано или у приватној режији, те да је дошло до нарушавања мјера попут физичке дистанце и неношења заштитне личне опреме. Институт од самог почетка заговара кориштење маски приликом контакта са другим особама, како у затвореном, тако и на отвореном простору, а веома битна је и мјера физичке дистанце, која у великом проценту смањује могућност да се заразите, рекао је Зељковић. Он је истакао да је највећа одговорност на поједницу, те још једном позвао грађане да се придржавају прописаних мјера и тако сачувају капацитете у здравственим установама, које тренутно трпе велики притисак, како на примарном, тако и на секундарном нивоу.

Говорећи о препоруци да се заштитне маске носе и на отвореном, Зељковић је рекао да је то потребно примијенити у контакту лица са другим лицима, те истакао да је неопходно да се те маске носе на правилан начин. Када је ријеч о корштењу клима уређаја, Зељковић је рекао да су препоруке да се користе само када се морају, те да је веома битно да се дезинфикују прије самог почетка кориштења.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић, након што је упознала присутне са посљедњим подацима о броју новозаражених у РС, рекла је да је од почетка епидемије у Српској тестирано укупно 40.970 лица, док је инфекција потврђена код њих 3.032, од којих је око 52 одсто опорављено. Према њеним ријечима, Институту је пријављено 138 смртних исхода, тренутно је хоспитализовано 47 лица на УКЦ-у Српске, двије особе су на респиратору, док је у осталим општим болницама хоспитализовано 131 лице.
Ово је трећи дан када имамо троцифрен број новообољелих, а то су бројке које нас посебно забрињавају. Ни једна чињеница не иде у прилог томе да је вирус ослабио, те морамо прилагодити наше понашање томе, рекла је Девићева.
Она је навела и да ће се вјероватно ићи на увођење рестриктивнијих мјера у локалним заједницама у којима је неповољна епидемиолошка ситуација, а које ће бити ствар процјене представника локалне заједнице у сарадњи са Институтом.
Рестриктивне мјере се могу односити на смањење броја људи приликом окупљања, на посебан режим рада угоститељских објеката, те привредних субјеката, рекла је Девићева.
Она је напоменула да се сада позитивна лица на вирус корона, која имају благу клиничку слику, не упућују у изолацију, него остају у својим кућама, те да је неопходно да се придржавају и примјењују препоруке Института, а које се односе на то да треба да бораве у одвојеним просторијама, да смање кретање, те да се прозрачују просторије у којем бораве, да није дозвољено позивати људе у кућу и примати посјете, неопходно проводити хигијену руку након било које врсте контакта са обољелим и слично.
Број отварања: 1687
Датум објаве: 10.07.2020.