Епидемиолошка ситуација, конференција за новинаре, 6.7.2020.


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да је у посљедњих седам дана погоршана епидемиолошка ситуација, највише зато што се не поштују мјере заштите. Да не би биле уведене рестриктивније мјере, неопходно је поштовати предложене мјере. Коришћење маски, лична хигијена, дезинфекција руку и површина и физичко дистанцирање су основне мјере заштите, истакао је Зељковић.


Он је нагласио да су током марта и априла на снази биле много рестриктивније мјере, али да су грађани тад показали далеко бољу дисциплину, него што показују сада када су на снази блаже мјере.

Један асимптоматски случај је довољан да зарази цијелу групу у којој се налази. Оно што нам ствара велики проблем и захтијева велико ангажовање је епидемиолошко анкетирање и истраживање контаката, којих је пуно, поручио је Зељковић. Он је рекао да Институт за јавно здравство има довољно тестова на вирус корона, те да их континуирано набавља.
Зељковић је нагласио да данас престају да важе закључци које је Републички штаб за ванредне ситуације донио прије 14 дана, те да се очекује да Републички штаб данас продужи постојеће или донесе нове закључке везане за епидемиолошку ситуацију у Српској.


Др Јела Аћимовић, након што је упознала медије са тренутним епидемиолошком подацима, истакла je да у овом тренутку у РС имамо 1.098 активних случајева, а хоспитализовано је њих 122. Она је додала да је у Републици Српској до сада регистрован 131 смртни случај, те да је од двије преминуле у посљедња 24 часа једна особа у доби од 41 годину.

Аћимовићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци напоменула да се у посљедње вријеме биљежи пораст броја заражених, што је посљедица непоштовања мјера и апеловала да су заштитне маске и држање социјалне дистанце неопходна заштита од заразе. Нема лијека за вирус корона, нема вакцине и стога су неопходне мјере ношење маски, дистанца, лична хигијена и провјетравање просторија, нагласила је Аћимовићева. Она је додала да свако окупљање са већим бројем људи води у велики ризик, те да је међу новообољелима у посљедње вријеме највише радноспособних особа, али да и међу њима има нешто више оних са тешком клиничком сликом.
Људи морају да схвате да сваки дан сами бирају да ли ће њихово понашање бити високоризично или ће пратити препоруке и смањити ризик на минималну мјеру, поручила је Аћимовићева.

Говорећи о ситуацији у Бијељини, гдје је дошло до заразе здравствених радника из тамошње болнице, Аћимовићева је рекла да до данас није био ниједан случај заразе пацијената, те да је ситуација под контролом.
 
Број отварања: 905
Датум објаве: 06.07.2020.