Међународни дан борбе против злоупотребе дрога, 26. јуни


Међународни дан борбе против злоупотребе дрога се обиљежава 26. јуна под слоганом „Развијајмо наше животе, нашу заједницу, наш идентитет без дроге“ истичући значај свеобухватног приступа здрављу, људским правима, криминалном праву и установама социјалне заштите.


Резолуцијом 42/112 из 1987. године Генерална скупштина Уједињених нација је одлучила да се обиљежи овај дан посвећен заједничким активностима и сарадњи на међународном нивоу у циљу свеобухватног приступа јачању друштвене заједнице без дроге.

Према подацима Канцеларије Уједињених нација за дроге и криминалитет (UNODC) у свијету је у 2017. години умрло 585.000 људи од посљедица кориштења дрогем, а 35 милиона људи има потребу за услугама лијечења због штетног ефекта дрога. Нажалост, сваки седми човјек може да добије ову услугу од стране здравствених професионалаца.

У здравственим установама у Републици Српској, у 2018. години, укупно је лијечено 540 особа због зависности о опојним дрогама, подаци су Института за јавно здравство Републике Српске.  

Просјечна доб регистрованих зависника је 38 година за мушкарце и 35 година за жене. Примарно средство зависности за већину лијечених зависника је хероин (85,8%) а код 5,2% особа је то марихуана. Развој зависности је углавном детерминисан утицајем друштва и знатижељом појединца што је значајно са аспекта подузимања превентивних мјера друштва.

Превентивни програми у заједници у чијој основи је васпитање школске дјеце и младих о ризицима и обољењима повезаним са употребом дрога, те дугорочном неспособности коју дроге узрокују су приоритетни начини подизања свијести о значају штетности дрога и сузбијању кориштења дрога.

 

Припремила: Служба за социјалну медицину у ИЈЗ РС
Број отварања: 3204
Датум објаве: 26.06.2020.