У Институту одржана конференција за новинаре, 25.6.2020.


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић изјавио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је епидемиолошка ситуација погоршана, те да је неопходно придржавање прописаних мјера да би остала под контролом. Зељковић је додао да је примјетно непоштовање прописаних мјера, прије свега држања физичке дистанце и правилног ношења маске.
Препорука Института је да се маске носе и на отвореном простору ако је ријеч о неком бројнијем окупљању, да се правилно врши редовна дезинфекција, те да је неопходно појачати личну хигијену, првенствено прање руку, рекао је Зељковић.


Зељковић је навео да су грађани поштовали много рестриктивније мјере које смо имали у претходном периоду, те да не види разлога зашто се сада не поштују ове много једноставније мјере, какве су држање физичке дистанце и ношење заштитне опреме.
Захвални смо свим здравственим радницима, стање здравствених капацитета је задовољавајуће, све установе секундарног нивоа могу да приме пацијенте и брину о њима, нагласио је Зељковић.
Зељковић је нагласио да се тестови на вирус корона у Институту за јавно здравство раде на свјетски признатим уређајима и свјетски признатим методама, али и да га раде и свјетски признати стручњаци, због чега није јасно зашто било која земља у Европи доводи у питање валидности тих тестова.

Епидемиолог др Јелена Ђаковић Девић упознала је новинаре са тренутном епидемиолошком ситуацијом у РС и навела је да је 375 особа у Српској тестирано на вирус корона у посљедња 24 часа, те да је од 62 нова случаја, највише позитивних лица из Бањалуке гдје је позитивно 17 особа. Кад је ријеч о старосној структури, највише новообољелих је средње животне доби, од 30 до 64 године.

Ђаковић Девић је подсјетила грађане још једном да је неопходно поштовање свих до сада препоручених мјера.
Број отварања: 4560
Датум објаве: 25.06.2020.