Поводом тренутне епидемиолошке ситуације, у Институту одржана конференција за новинаре, 19.6.2020.


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци, да Институт активно прати епидемиолошку ситуацију, која је под контролом. У наредном периоду ћемо донијети епидемиолошке препоруке за одређене локалне заједнице како би могле реаговати на евентуални повећани број лица обољелих од вируса корона. Забрињава непоштивање одређених мјера и позивам грађане да буду одговорни, рекао је Зељковић.Он је додао да ће у наредних седам дана, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштити, направити план тестирања нових корисника домова за стара лица у Српској. Тестирање ће обављати Институт за јавно здравство, а узорковање ће обављати хигијенско-епидемиолошке службе у локалним заједницама.

Свјесни смо чињенице да већ дуг период грађани морају да поштују мјере Института, али је јако битно да схвате да свако непридржавање тих мјера води као усложњавању епидемилошке ситуације, што води до препорука које су много ригорозније од ових које тренутно имамо, напоменуо је Зељковић. Он је позвао грађане да буду одговорни према себи, својим породицима и колегама.

Јако је важно да мјере које су дале резултат, као што је физичко дистанцирање, ношење маски, лична хигијена и дезинфекција и даље остану као приоритет у свакодневном понашању свакога од нас. Дефинитивно је дошло до кршења одређених мјера и управо је то било узрок повећаног броја позитивних у одређеним срединама, поручио је Зељковић.

Посебно је нагласио да је фирма Балкан Глобал уплатила на рачун Института за јавно здравство Републике Српске остатак новца за покретну болницу чиме је враћен цјелокупни износ по основу раскида уговора о набавци покретне болнице за потребе Српске.

Када је говорио о најновијим мјерама које су предузеле Црна Гора и Словенија, Зељковић је изјавио да очекује да ове двије земље размотре одлуке којима траже негативан ПЦР тест за особе које улазе у те земље јер, како је навео, Институт нема капацитет да тестира све који желе да путују туристички.

Говорећи о евентуалном пооштравању мјера, Зељковић је напоменуо да се Институт код увођења било каквих мјера води само једним показатељем, а то је епидемиолошка ситуација. Тренутна ситуација не налаже увођење нових или пооштравање тренутних мјера, али то је ситуација која се мијења на дневном нивоу. Сигурно да ће у појединим локалним заједницама, као што су Костајница или сада Србац, бити пооштравања мјера, попут појачане дезинфекције, затварања одређених пословних субјеката и слично, рекао је Зељковић. Зељковић је додао да је у септембру планирана серолошка студија која би показала колико процентуално популације има антитјела за вирус корона, те да би студија требало да обухвати око 2.500 и 3.000 људи.

Др Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту изјавила је данас, након сто је упознала новинаре са епидемиолошком ситуацијом у посљедња 24 часа, да је у РС тренутно укупно 1.780 потврђених случајева инфекције вирусом корона, а да је готово 70 одсто особа опорављено, што је добар показатељ. Када говоримо о већем броју заражених особа у Српцу, ради се о инфекцији потврђеној код васпитачица у вртићу, које су теситаране због појаве благих симптома. Предузете су све мјере, вртић је затворен, урађена дезинфекција објекта, почело је тестирање контаката и ситуација је под контролом, рекла је Аћимовићева.

Начин преношења вируса код нових случајева је исти као од самог почетка, то су бројнија окупљања, преношења у затвореном простору, а имали смо неколико случајева гдје су сахране биле мјесто преношења вируса. Због тога указујемо на важност држања физичке дистанце, ношења маски у затвореном простору, дезинфекције руку, избјегавања окупљања, мање задржавање у затвореном простору с већим бројем људи и слично, навела је Аћимовићева. Она је додала да је ПЦР тест једини који се у ЕУ прихвата као релевантан, да се у Републици Српској може обавити само у Институту за јавно здравство и да му је комерцијална цијена 200 КМ.

У Институту наглашавају да се тестирање не ради за туристичке услуге, већ само за особе које иду на рад у земље ЕУ, те за ђаке и студенте који иду на студирање.
 
Број отварања: 3850
Датум објаве: 19.06.2020.