Поводом тренутне епидемиолошке ситуације, у Институту одржана конференција за новинаре, 15.6.2020.


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је Институт задовољан тренутном епидемолошком ситуацијом и да је она под контролом. Он је истакао да здравствени систем није преоптерећен и да сви, којима је неопходно, могу добити адекватну здравствену његу. Зељковић је апеловао на грађани да и даље поштују све препоруке Института, прије свега оне које се односе на личну заштитну опрему, личну хигијену, дезинфекцију радног и животног простора и физичку дистанцу.Свјесни смо да смо протеклих мјесеци морали мијењати начина живота, али управо су нас уведене мјере заштите довеле у позицију да данас можемо да контролишемо ситуацију, истакао је Зељковић.

Епидемиолог у Институту др Јела Аћимовић рекла је да је у Српској до сада потврђено 1.680 позитивних случајева на вирус корона те да се од краја маја биљежи пораст броја обољелих који је резултат ширења у одредјеним локалним заједницама. Додала је да тренутно имамо три локална жаришта и то у Модричи, Костајници и Зворнику. У фабрици 'Алфа' у Модричи имамо више од 60 потврђених случајева и већина њих је из Модриче. Кад је ријеч о Костајници тамо имамо 21 потврђен случај епидемије, можемо очекивати да ће их бити више, јер данас имамо тестирање 50 контаката од већ обољели, појаснила је Аћимовићева. Она је додала да је ситуација погоршана и у регији Зворник, гдје је посљедњих седам дана број заражених случајева порастао са два на 19. Већина ових случајева у Зворнику и Костајници су заражени од импортованих случајева, који су дошли из других земаља и пренијели вирус на локално становниство, напоменула је Аћимовићева.

Истакла је да је Република Српска још у првом таласу, да се о другом не може говорити док бар неколико седмица не будемо без иједног новозараженог, те да нема никаквог научног доказа да вирус слаби. Пораст обољелих који имамо посљедњих неколико дана је трећи врх овог првог таласа. И даље стојимо иза мјера које смо предузели и подаци из свијета показују да су земље које су предузеле такве мјере спријечиле велики број смртних случајева, објаснила је Аћимовићева.

Епидемиолог у Институту др Јелена Ђаковић Девић након сто је упознала медије са тренутним епидемиолошким подацима истакла је да је много тога у вези са вирусом је непознаница, али оно што смо научили јесте да превентивне мјере дају најбоље резултате. Понашање којим се поштују све препоруке Института као што су ношење маски, физичка дистанца, дезинфекција и избјегавање окупљања не даје могућности за превелико ширење вируса, нагласила је Девићева. У контексту пораста броја обољелих, Девићева је истакла да један дио припада и одредјеним пословним заједницама, фирмама и апеловала на послодавце да са својим радницима покушају наћи најбољи начин за адекватну примјену ових препорука које у оваквим фирмама захтјева интеракцију и договор измедју самих послодаваца и радника. Придржавањем препорука, радници стите не само своје здравље већ и здравље особа које се налазе у њиховом окружењу, већ омогућавају и  адекватну примјену свих мјера у ситуацији када се открије особа која је позитивна. Много је лакше је идентификовати неколико особа које су биле у контакту са позитивном особом него прибјећи затварању фабрике.

Начелник Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра др Антонија Верхаз навела је да је од појаве вируса до данас на клиници прегледано 3.800 пацијената, од чега је њих 710 хоспитализовано, а отпуштено је око 570. Епидемиолошка слика је стабилнија, јављају се пацијенти лакше клиничке слике, али оно што нас забрињава јесте да је број позитивних при сваком тестирање и даље двоцифрен, нагласила је Верхаз.

 

Припремила: Милка Мрђа, стр.сар. за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 1630
Датум објаве: 15.06.2020.