COVID-19: Епидемиолошка ситуација у РС и свијету, 4.6.2020. у 9 часова


Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Болници Свети Врачеви у Бијељини извршено је тестирање 296 лабораторијских узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 31 особе у Републици Српској. Ради се о 25 женских и шест мушких особе, од којих су четири млађе, 24 средње и три старије животне доби. Према мјесту пребивалишта 23 особе су из Модриче, три из Бањалуке, двије из Дервенте и по једна Прњавора, Добоја и Приједора.


Од 31 новозараженог, 23 особе су радници Фабрике обуће Алфа у Модричи. Хигијенско епидемиолошка служба Дома здравља Модричa приступила је епидемиолошкој обради свих запослених, извршено је испитивање контаката и анкетирање. У сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске предузете су све епидемиолошке мјере и одређена кућна изолација за све особе које су биле у контакту са зараженима.

ХЕС ДЗ Модрича наставља да проводи све активности на спречавању и сузбијању ширења инфекције у фабрици.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су и два смртна случаја код којих је потврђено присуство новог вируса корона. Ради се о мушкарцу и жени старије животне доби из Котор Вароша и Бањалуке, са хроничним удруженим обољењима.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.469 случајева вируса корона, а преминулo је укупно 116 особа код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило укупно 991 особа, а на (SARS-CoV-2) тестирано је укупно 28.877 особa.

Укупан број хоспитализованих је 81, у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 21, а у општим болницама 60. На Одјељењу COVID 19 УКЦ-а РС хоспитализовано је 19 пацијената са тежом и средње тешком клиничком сликом, док је у изолацији девет пацијента. 

Укупан број лица код којих је тест SARS-CoV-2 позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 67.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 853 особa, а надзор је завршен код 34.694 особа. 

Детаљније процитајте овдје.
Број отварања: 3576
Датум објаве: 04.06.2020.