Свјетски дан заштите животне средине, 5. јуни


Пандемија COVID-19 криза која погађа све. COVID-19 и животна средина

Свјетски дан заштите животне средине (WED) 2020. године одржава се на тему „Биодиверзитет“. УН-ов програм заштите животне средине (УНЕП) објавио је да ће у петак, 5. јуна 2020., Колумбија бити домаћин централне манифестације, у партнерству с Њемачком. Главни фокус је биолошка разноврсност под којим се обиљежава у више од 143 земље, као инструмент Уједињених народа за подстицање свијести и дјеловања у окружењу. Популарно се назива и 'дан људи' којим се дјелује позитивно за животну средину, а у колективној снази стварају се експоненцијални позитивни утицаји на планету.  


Многи се екостеми на Земљи приближавају критичним прекретницама исцрпљењима или неповратним промјенама у које су их гурнули високи раст становништва и економски развој. До 2050. године, ако остану исти тренутни обрасци потрошње и производње и пораст броја становника који се очекује буде 9,6 милијарди, треба ће три планете за одржавање оваквог начина живота и потрошње. Конзумирање с пажњом значи живјети унутар планетарних граница како би осигурали здраву будућност. Људски просперитет не мора коштати земљу. Животно одрживо значи радити више, а боље мање. Ради се о томе да се зна да растуће стопе искориштавања природних ресурса и утицаји на окружење који настају нису одржив нуспроизвод економског раста. WED је прилика да сви схвате одговорност за бригу о Земљи.  

ЦИЉЕВИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА  3, 12 i 15

Пандемија COVID-19 је криза која погађа све. Протеклих седмица објављене су разне информације о узроцима измјена животне средине и утицајима пандемије COVID-19 на животну средину, а нека од њих су: COVID-19 и управљање отпадом, COVID-19 и пластика (и производи за вишекратну употребу), COVID-19 и изложеност опасним супстанцама, COVID-19 утицај на дивљину, COVID-19 и загађење ваздуха, COVID-19 и климатска акција, Пост COVID-19 утицаји & зелена економија, COVID-19 и одрживе финансије, COVID-19 & Лабави закони о животној средини и COVID-19 & Воде.

COVID-19 и криза биолошке разноликости: Очекује се да ће 2020. бити „престижна година за природу“, са низом међународних састанака и преговора (Свјетски конгрес о очувању биодиверзитета, Конференција УН о океану, Самит УН о природи и други пригодни састанци) који ће довести до глобалне Конференције о биолошкој разноликости која би се договорила за деценију - дугорочни „Оквир биолошке разноликости након 2020. године“, и признање рјешења заснованих на природи за ублажавање климатских промјена и додатне користи. Одлагање доноси забринутости јер губимо критично вријеме да се позабавимо кризом биолошке разноликости.

Поријекло COVID-19 и превенција: Док се поријекло избијања и његов преносни пут тек треба утврдити, знамо да су болести које се преносе са животиња на људе (зоонотске болести) у порасту, јер се наставља уништавање дивљих станишта људском активношћу. „Природа нам шаље поруку са пандемијом корона вируса и актуелном климатском кризом“, изјавио је шеф УН за животну средину, Ингер Андерсен и други стручњаци за заштиту животне средине.

Погледати више на: www.worldenvironmentday.globalhttps://sdg.iisd.org/events/world-environment-day-2020/

 

Припремила: Др Душанка Данојевић, спец. хигијене и здравствене екологије у ИЈЗ РС
Број отварања: 4453
Датум објаве: 02.06.2020.