Обиљежен 16. октобар, Свјетски дан хране


ЗА ЗДРАВИЈИ ЖИВОТ - ПРИОРИТЕТ УНОС ИНТЕГРАЛНИХ ЖИТАРИЦА

Институт за јавно здравство Републике Српске, у оквиру обиљежавања 16. октобра - Свјетског дана хране, одржао је данас у Бањалуци радионицу "Пробај и одлучи" са посебним акцентом на унос интегралних житарица у исхрану становништва.

                  


 Национални координатор за храну и исхрану Републике Српске доц. др Драгана Стојисављевић рекла је новинарима да је циљ ове манифестације да се подигне знање и промјени свијест становништва у вези са уносом свих пет група основних намирница са посебним акцентом на интегралне житарице.

 "Имамо одређен пораст становништва које учесталије и свакодневно користи производе од цијелог зрна жита", истакла је доц. Др Стојисављевић.

 Она је рекла да је увјерена да ће овакве радионице подићи знање и промијенити свијест становништва у погледу кориштења здравије исхране.

 Упозорила је да, уколико се конзумира нездрава храна, најчешће долази до гојазности, дијабетеса типа два, малигних болести пробавног тракта, дојке, геноти-уритарног тракта, поремећаја липидног статуса и кардиоваскуларних болести, болести срца и можданог удара.

Виши стручни сарадник за јавно здравство у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Анита Кос Драгичевић рекла је новинарима да се Српској од 2005.године континуирано обиљежава Свјетски дан хране уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, те осталих институција и организација.

 Она је навела да се од 2003. године спроводе активности с циљем да се пробуди свијест код становништва и побољша исхрана, физичка активност, те да се превенира ризично понашање и створи окружење које ће подржавати здравији живот.

Секретар пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске Драган Шепа рекао је да Српска има значајну примарну пољопривредну производњу и квалитетну храну.

 "Уз помоћ пројекта Привредне коморе Републике Српске `Наше је боље`, ми промовишемо да се купује домаћа храна која је по свом квалитету конкурентна храни коју имамо из увоза", истакао је Шепа.

 

 




Број отварања: 1967
Датум објаве: 16.10.2022.