Житарице-осврт на производе од цјеловитих житарица у исхрани дјеце


Производи од цјеловитих житарица, као што и само име говори, састоје се од цијелих сјеменки жита. Приликом рафинације скида се омотач, што доводи до губитка влакана, витамина, минерала и фитохемикалија које смањују гликемијски индекс хране. 


Као и код одраслих и у дјечјој доби препоручује се разнолик унос цјеловитих житарица. На тај начин исхрана дјеце обогаћује се нутријентима попут угљених хидрата, биљних бјеланчевина и минерала који се налазе у омотачу зрна. Цјеловите житарице су познате и као богат извор влакана, за које се добро зна да су кључни фактор регулације пробаве и добар извор витамина Б-комплекса.

Опширније о значају интегралних житарица прочитајте овдје.

Припремила: др сци. мед. Мирјана Ђермановић, магистра фармације




Број отварања: 2201
Датум објаве: 05.09.2022.